Sinds de oprichting van Restaurant Hotel Merlet in 1984 door Bert en Nelleke van Bourgonje heeft Merlet in alle opzichten een succesvolle groei doorgemaakt. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste mijlpalen sinds de oprichting.
1984 Start onderneming door Nelleke en Bert van Bourgonje: 18 hotelkamers, zwembad, sauna, restaurant en een vergaderzaal
1986 Merlet verwerft exploitatie van 't Oude Raadhuisje
1995 Merlet bouwt een nieuw restaurant met 2 extra zalen en in het bestaande restaurant komt Grand Café Bourgogne
1996 Door ANWB-lezers gekozen tot hotel van het jaar
1998 Behalen Michelinster met chef-kok Alan Pearson
1998 Vernieuwing van zwembad en sauna
1999 Overname van Merlet door Carla en Martin van Bourgonje
2001 Behoud Michelinster met nieuwe chef-kok Wilco Berends
2001 Vernieuwing van het restaurant
2003 Realisering 2 vergaderruimtes in Duinweg 7
2004 Uitbreiding hotel met 7 suites en de Duinblickzaal
2005 Vernieuwing suites Aarde, Lucht en Lotta
2006 Nieuw onder architectuur aangelegde parkeerplaats en realisatie Koninklijke Suite
2007 Behoud Michelinster met nieuwe chef-kok Timo Munts
2007 Uitbreiding met twee nieuwe Royale Kamers
2007 Aantreden nieuwe chef-kok Timo Munts
2007 Na het behalen van 65-jarige leeftijd treedt Bert van Bourgonje af bij Merlet
2008 Vernieuwing van het restaurant
2008 Vernieuwing van sauna en tevens uitbreiding met stoomcabine, zonnebank en fitness
2009 Het allereerste kookboek van Merlet is uitgekomen 'Een restaurant met tien sterren, kunst in de keuken van Schoorl'. De opbrengst van dit kookboek gaat naar het goede doel, afdeling Hematologie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam
2009 Merlet viert in april haar 25-jarig bestaan
2009 Lidmaatschap Alliance Gastronomique 2010 Vernieuwing van het Grand Café
2011 Vernieuwing van Standaardkamers en tevens uitbreiding van Standaardkamers naar Royale kamers
2012 Nieuwbouw van lounge, Bar de Mer, parkeergarage, vier royale kamers, twee suites en een eigen keuken voor Grand Café Bourgogne
2013 Aantreden nieuwe chef Frank van Enter
2015 Aantreden nieuwe executive chef Jonathan Zandbergen
2016 Standaardkamers vernieuwd
2016 Michelinster behouden
2016 Gestegen in de Lekker top 100
2016 Jonathan Zandbergen talentvol chef van het jaar - Gault Millau 2017
2017 Marco Helsloot winnaar van de zilveren koksmes - Horecava
2017 Marco Helsloot & Basz Varga derde op nationaal kampioenschap voor leerlingen - Horecava
2017 Merlet exposeert fotografie van Marco Borsato
2017 Jubileum! Restaurant Merlet behaald voor het 20e jaar op rij de Michelinster
2018 Jonathan Zandbergen, Marco Helsloot en Rob Overdevest winnen de Gouden Koksmuts Kookwedstrijd op de Horecava
2019 Restaurant Merlet heropent na een spectaculaire verbouwing
2019 Restaurant Merlet ontvangt het team van De Librije voor een chef's collaboration event
2020 Stay Home Away from Home: Merlet bouwt kamers om tot private diningruimtes om culinair en veilig te genieten
2020 Merlet organiseert het grootste drive through-sterrenrestaurant van Nederland in coronatijd: de culinaire route
2021 Restaurant Merlet serveert in coronatijd lunch op cruiseschip
2021 Merlet Theater opent, en moet helaas de deuren weer gelijk sluiten door aangepaste maatregelen
2022 Grand Café Bourgogne onderscheiden met 12 punten door Gault&Millau en opgenomen in de gele gids
2023 Merlet organiseert Secret Restaurant
2023 Merlet opent CHEFFD Atelier: omakase stijl chef's table restaurant
2023 Restaurant Merlet vier 25-jarig jubileum van de Michelinster